Tudásbázis

ALKALMAZÁSTECHNIKA

Természetesen a különböző alkalmazási területeken más-más raklap a legoptimálisabb. Hogy a rengeteg alkalmazási terület közül csak néhányat említsek, pl. légi szállításnál célszerű a csekély tömeg miatt papírraklapot választani, ha a teherbírása megfelelő. A légi logisztikában igen elterjedtek az alumínium raklapok is, az IATA (Inernational Air- Transport Association) már szabványosította is a légi alumínium raklapokat. Tisztatérben történő gyártásnál, a gyógyszeriparban, élelmiszeriparban mindenképp ajánlatos alumínium vagy műanyag raklapot használni. A háztartásvegyiparban nagy raklapforgalom esetén megfelelőek a fa raklapok. Hűtőházakban jól alkalmazhatók azok az alumínium raklapok, amelyek csúszásmentesek, a lábak összekötő profilján egy csúszásmentesítést lehetővé tevő szalag felragasztásával készülnek.

Gazdaságossági, környezetvédelmi szempontból is preferáltak a többutas raklapok. Egy értékes plusz, ami a választást megkönnyíti, az RFID alkalmazásának lehetősége. Bár napjainkban még nem olyan elterjedt, de a jövőben bizonyosan hozzátartozik a modern logisztikához a rádiófrekvenciás azonosítás. Az alumínium és a műanyag raklapok egyértelműen alkalmasak erre.

AZ INTELLIGENS LOGISZTIKA ALAPJA A RAKLAP

Sokféle méretű, anyagú, konstrukciójú raklap van a magyar piacon is. A világon fél milliárd raklapot gyártanak évente. A logisztikai folyamatok zavartalan, akadálytalan működése valamint gazdaságossága szempontjából nem közömbös milyen raklap vásárlás mellett döntünk. Ma már nem csak alternatív megoldásként kínálják a gyártók a papír, az alumínium és a műanyag raklapokat a fa raklapok helyett.

Méretek

A leggyakoribb európai méreteket tekintve van euro raklap, ipari raklap, félraklap és speciális követelményeknek megfelelő egyedi raklap. Az euro raklapot egész Európa ismeri, ilyen méretű rakományhordozót használnak a legtöbb európai országban, ezért a 800 x 1200 mm méret standard paletta méretként terjedt el EUR jelöléssel. Az ipari raklap 1200 x 1000 mm (EUR2) vagy 1000 x 1200 mm (EUR3), világszerte elterjedt, gazdaságos megoldás tengeri, közúti illetve vasúti szállításnál. A logisztikai gyakorlat azt mutatja, hogy a félpaletta is elég gyakori méret, 800 x 600 mm, EUR6 jelű, könnyen kezelhető. Az ISO 6féle palettaméretet definiál, földrészenként más-más méret a legelterjedtebb.

Anyag

A raklapok anyaga fa, papír, fém vagy műanyag. Említést érdemelnek még az egyéb anyagbó

KÖRNYEZETVÉDELEM

Környezetvédelmi szempontból fontos a reciklálhatóság és az élettartam. A raklapgyártók és forgalmazók operálnak a környezetvédelmi termékdíjjal, pedig a termék árához viszonyítva nem számottevő, viszont anyagfajtánként eléggé különböző: alumínium esetén 0,3-0,5%, papírnál 2%, műanyagnál 2-5%, fánál 10%. Összegszerűen az alumínium és a papír esetében egyforma, egy könnyített műanyag raklap esetében ennek több mint kétszerese, fa esetében a négyszerese, egy többutas műanyag raklap esetén a hétszerese. A visszagyűjtött fa raklapok 99 százalékát anyagában hasznosítják forgácslap formájában, a többi viszont olyannyira szennyezett, hogy kizárólag energetikailag hasznosítható. A papír, a műanyag és az alumínium 100%-ban reciklálható. A reciklált papír és a műanyag reciklátum tulajdonságai rosszabbak a tiszta anyagénál. Az alumínium tulajdonságai nem romlanak az újrafeldolgozás során és a visszanyeréshez a primer alumíniumgyártás energia költségének csak 10%-ára van szükség.

Comments are closed